På legimus.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Jag Accepterar
 1. Använda Legimus
 2. Appen Legimus
 3. Läsa
 4. Våra medier
 5. Vanliga frågor
 6. Lästips
  1. Garanterat bra böcker
  2. Nya böcker
  3. Böcker från olika decennier
  4. Blandade tipslistor
  5. Bokklubbar
  6. Böcker med betyg
  7. Inlästa boktips
  8. Nya böcker på andra språk
  9. Biografier
  10. Norska långserier
  11. Deckare
  12. Faktaböcker
  13. Klassiker
  14. Leva med läsnedsättning
  15. Noveller
  16. Poesi
  17. Romaner
  18. SF och Fantasy
  19. Skräck
  20. Unga vuxna
 7. För bibliotek
 8. Student
 9. Barn och unga
 10. Lättläst
 11. Andra språk
 12. Om webbplatsen
 13. Mina sidor
Sökfilter
Start för innehåll

Nordisk litteraturvecka 12-18 november

Ljus i höstmörkret

Nordiska litteraturveckan är ett högläsningsevenemang där nordisk litteratur, relaterad till ett valt tema, läses upp samtidigt i hela Norden och Baltikum. Även i andra delar av världen uppmärksammas den Nordiska litteraturveckan på institutioner med anknytning till Norden.

Affisch kura skymningFöreningen Norden administrerar projektet med syfte att verka för att uppmuntra till högläsning, samt sprida nordisk litteratur och nordisk berättartradition. Nordiska litteraturveckan infaller alltid vecka 46. I år för 21:a gången. Måndagen den 12 november är den stora högläsningsdagen.

Årets tema är ”hjältar i Norden”. För barn och unga blir det ”Kura Gryning” på morgonen. Då läses ”Handbok för superhjältar” och ”De som ikke finnes”. På kvällen under ”Kura Skymning” samlas vuxna till en högläsning av ”Kungar av Island”.

Under hela veckan kommer det att pågå högläsningar, författarbesök, utställningar och kulturupplevelser på skolor, bibliotek och institutioner från Grönland i väst till Estland i öst.

Alla böckerna finns i Legimus. På sidan för barn och unga kan du läsa mer om böckerna för ”Kura Gryning”.

Välkomna till den nordiska litteraturgemenskapen!

 

Kura skymning: Kungar av Island

Einar Már Guðmundsson, född 1954, är en av Islands främsta författare. Han är mångfaldigt prisad för sin romankonst, senast med Svenska Akademiens Nordiska pris 2012. Han blev under den ekonomiska krisen på Island språkrör för motståndet mot regeringens politik. Han använder sig av magisk realism när han i denna underhållande bok skildrar den isländska överklassen och maktens brott.

I boken möter och följer vi olika sorters människor, lyckade såväl som misslyckade, från 1700-talet och framåt i den fiktiva kuststaden Tangavík. Här finns till exempel en snickare som gör allt från vaggor till likkistor. Han är så engagerad att han mäter folk medan de fortfarande är i livet. Tangavik har inte bara sin egen byfåne men också en skådespelande bagge som blir alkoholiserad.

I centrum av denna skröna finns Annfinnur Knudsen som är rik och mångbegåvad. Han är den ende som kan förklara Einsteins relativitetsteori. Han föddes under den stora depressionen och dör samma dag 2008 som bankerna gick omkull. Det var inte bara hans fel att bankerna kollapsade, men alla de spekulationer som familjen Knudsen ägnat sig åt sedan Island blev republik 1944 gjorde inte saken bättre.

 1. Kungar av Island (2015)

  Omslagsbild för Kungar av Island

  Av: Guðmundsson, Einar Már

  Kungar av Island Talbok Talbok

  En roman om en isländsk överklassfamilj men också en kritik av det isländska samhället. Den rika och mäktiga familjen Knudsen har styrt kuststaden Tangavik i tvåhundra år. De byggde imperier med konservfabriker, varuhus och affärer, förlorade dem och hämtade upp sig igen. De har varit ägare till fiskebåtar och frysanläggningar. De har även organiserat bleckblåsare, körsångare och medlemmar i kvinnoföreningar

  Snittbetyg 3,5 av 2 st röster. Klicka för att sätta betyg på Kungar av Island.
  Lägg till i:
Nyckelord: Andra språk

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Besökarnas kommentarer

Inga kommentarer lämnade

Telefontider idag

Svarstjänsten

08:30-12:00Tel 040-653 27 10E-post: info@mtm.se

Punktskrifts- och prenumerationsservice

09:00-12:00040-653 27 20E-post: punktskrift@mtm.se
Senast ändrad: 2018-11-12 | Legimus